Den evige toer

1109

For 60 år siden havde Harold Spaden sin bedste sæson. 13 gange blev han nr. 2

Begrebet ’den evige toer’ er velkendt i golfverdenen. Spanske Sergio García har været tæt på adskillige majortitler, det samme var skotten Colin Montgomerie. For ikke at tale om amerikaneren Craig Wood, der i løbet af 1930’erne tabte et omspil i alle fire majors.
Ingen af d’herrer når Harold ”Jug” McSpaden til plusfours-kanten, hvis man ser på en enkelt sæson. I 1945 – mens de fleste amerikanske PGA-pro’er gjorde militærtjeneste under Anden Verdenskrig – vandt amerikaneren Byron Nelson 11 gange i træk på PGA-touren og 19 turneringer i alt

I 13 af de 19 turneringer blev McSpaden nr. 2.
McSpaden – der blev kaldt Jug (”kande”) på grund af sin fremstående hage – stak dog hovedet helt frem og vandt 17 professionelle turneringer i 1930’erne og 40’erne i konkurrence med majorvindere som Hogan, Snead og altså Nelson, som McSpaden faktisk blev gode venner med.
Det var, som om han fandt sig til rette i rollen som evig toer, og i krigsårene blev han og Nelson kendt som The Gold Dust Twins, også selv om det meste af guldet endte i Nelsons lommer.

I et interview kort før sin død i 1996 sagde McSpaden: ”Byron regnede ud, at alle mine 2. pladser i 1945 ville have givet mig et par millioner dollars på touren i dag.”
McSpaden fødtes i 1908 i staten Kansas, hvor han boede det meste af sit liv. Han fattede interesse for golf som 10-årig, blev caddie og siden som spiller god nok til at turne pro i 1927. I 1939 gik han en opvarmningsrunde i 59 slag. Samme år vandt han Canadian Open og blev, sammen med blandt andre Nelson og Wood, udtaget til det amerikanske Ryder Cup-hold, der ikke kom i kamp på grund af krigsudbruddet.

I 1944 vandt McSpaden fem turneringer, heriblandt Los Angeles Open. Han kvittede touren i 1947 og indsattes siden i PGA’s Hall of Fame. Uddannede sig på Harvard University, blev forretningsmand og var på et tidspunkt Vice President i Palm Beach Company, der fremstillede sportstøj.

Men han slap aldrig golfen helt, og selv da han var over 80, fungerede svinget og spillet så godt, at han fik invitationer til flere seniorturneringer.
Helt frem til to år før sin død deltog manden – der næsten altid var iført solbriller, skiftede tøj tre gange om dagen, spillede med et kontrolleret fade og ligesom Arnold Palmer lærte at flyve sit eget fly – regelmæssigt i PGA-tourens Seniors Championship. I sin sidste optræden var Den Evige Toer i en alder af 85 rundt i 90 og 81 slag.

Den svenske journalist Jens Lind har i Golf Digest beskrevet, hvordan han oplevede McSpaden ved en seniorturnering i Palm Springs, Californien kort før dennes død:
”Tilskuerne i Palm Springs hører ikke til de yngste, men de undrede sig alligevel over, hvem den ældre herre med det stilrene sving var … Indtil en af dem bladrede i sit program og triumferende afleverede denne besked: ’Det er jo ham, der altid tabte til Byron Nelson’.”

To evige toere i fin form på Augusta National i begyndelsen af 1940’erne – det er McSpaden tv. Og Craig Wood th.

Af Jan Frimodt Foto: Getty Images