Døden nær i Henne

1353

Når man besøger Henne Golfklubs bane nordvest for Esbjerg, er man døden nær, men vender gerne tilbage til den bane, som en halv snes gravhøje er med til at gøre interessant.

’Jeg ville putte siddende i en ligkiste, hvis jeg troede, det hjalp,’ sagde den amerikanske tourpro fra 1960’erne Gardner Dickinson. Efter nogenlunde samme idé kan man visse steder på Henne Golfklubs bane slå til bolden med det ene ben om ikke i, så i hvert fald på graven  nærmere bestemt på de gravhøje, der ligger forskellige steder på banen.

Nåja, så også kun næsten, for gravfreden må ikke forstyrres inden for en afstand af to meter fra højene. Og i øvrigt ville ens stance blive temmelig skæv …

Men gravhøjene er så sandelig til stede i banebilledet. De i alt 11 høje er fra perioden 1800-500 f.Kr., dvs. Bronzealder og Ældre Jernalder. Højene skærer sig i et bælte tværs igennem banen. Bæltet løber langs kanten af en forskydning i terrænet, der deler banen, så cirka halvdelen af hullerne ligger ’nede’ ved klubhuset, mens resten er placeret oppe i terrænet.

‒ Der boede bønder i området, og dengang var der prestige i, at gravhøje kunne ses langvejs fra. Derfor er de placeret i terræn, der i forvejen lå højt. Samtidig har rækken af gravhøje formentlig ligget langs en vej, så forbipasserende kunne beundre højene og mindes de døde, fortæller Lene B. Frandsen, der er museumsinspektør på Museet for Varde By og Omegn.

I dag kan vi golfspillere beundre gravhøjene på en runde. Står man f.eks. på det fint placerede 3. teested, har den overgroede gravhøj til højre sin væsentlige andel i indramningen af greenen på det smukke lille par 3 hul.

Og set fra 14. teested rager de to høje til venstre for teestedet samt den til venstre for greenen tydeligt op i landskabet. 14. hul kan med sine 177 meter fra gul tee være svært nok at nå i forvejen. Slår man bolden ud i det høje græs, der er masser af både til højre og venstre, er det ikke for meget sagt, at éns score på hullet risikerer at blive grav-høj …

Dreyer og Superfos
Henne Golfklubs bane ligger mellem byerne Henne og Henne Strand, ca. 25 km nordvest for Esbjerg. Den blev indviet i 1991 og var ifølge klubbens formand Ole Kjær den første bane, Superfos anlagde i Danmark.

Banen er tegnet af Frederik Dreyer og på sædvanlig Dreyer’sk vis indføjet i eksisterende terræn med et minimum af jordflytning. Han har fået meget ud af førnævnte forskydning i terrænet, der er med til at gøre flere af banens huller spændende, fordi de spilles op ad bakke eller ned ad bakke.

Især på 15. hul, der halvvejs ude knækker og begynder at gå nedad, er der flot udsigt til greenen og klubhuset i baggrunden.

’Oppe’ i terrænet er hullerne knap så spændende, men man husker dem for de læbælter af træer, der skærer sig tværs over 5. og 6. samt 12. og 13. hul. Sammen med bølger fra det nærliggende Vesterhav indgår træer da også i klubbens logo. Man burde også have inkluderet gravhøjene. For ikke at tale om vinden.

6. og 13. er meget lange par 4 huller og spilles i samme retning. De kan være dræberhuller, hvis der blæser side-/modvind, og det gør der tit. Eller som Ole Kjær udtrykker det: ‒Her blæser det seks-syv dage om året. Resten af tiden stormer det!

Han kalder det banens varemærke, at man kan spille på sommergreens året rundt. Det skyldes  lige som på en række andre vestkystbaner  at den sandede jord dræner banen fortrinligt. Og de gode greens betyder penge i klubkassen fra østjyske greenfeegæster. Selv har klubben omkring 350 medlemmer, så plads er der nok af.

På grund af gravhøjene ejer Skov og Naturstyrelsen, noget usædvanligt, halvdelen af den jord, banen ligger på. Resten ejes af klubben, og dens økonomi var og er så sund, at købet ikke gav sig udslag i forhøjet kontingent, fortæller Ole Kjær.

Klubhuset er også usædvanligt. Ikke i sin udformning og placering, men fordi det oprindeligt stod i Gyttegård Golf Klub. Da man dér skulle bygge et nyt, fik folkene bag Henne Golfklub tilbudt huset gratis, hvis de flyttede det.

‒Jeg var baneudvalgsformand dengang, og vi var vel en tyve stykker, der i bedste pionérånd og med god madmæssig opbakning fra min kone  brugte mange weekendtimer på at pille det gamle klubhus ned og bygge det op igen. Siden er der blevet bygget til, men vi har da oplevet, at gæster fra Gyttegård er kommet ind, har set sig undrende omkring og sagt: ‘Det ligner da vores gamle klubhus’, siger Ole Kjær.

I 2002 gav banearkitekt Henrik Jacobsen banen en ansigtsløftning. Mange bunkers blev lagt om. Man mente, at de var for flade, for svære at se. De blev hævet i den ende, der er nærmest green. Andre bunkers blev helt sløjfet, mens nye kom til.

Den væsentligste ændring var dog omlægningen af 16. hul, et kort par 4 hul, der spilles op ad bakke. Tidligere gik det lige ud, nu er det dogleg venstre. Hullet har også fået flere greenbunkers og er alt i alt blevet betydelig mere interessant.

PH’s skjulte perle
I 1935 spurgte den københavnske kok Othilia Thorup og hendes søster Thekla, kostumedame på Nørrebro Teater, om Poul Henningsen ville være med til at bygge et badehotel ved Henne Strand. Forslaget talte til flere sider af kulturradikalisten, samfundsrevseren og arkitekten Poul Henningsen.

I sin kamp mod småborgerlighed og kvindeundertrykkelse så PH muligheden for at skabe et kulturradikalt fristed midt på borgerskabets vesterhavskyst. Og symbolværdien i, at to kvinder ville opføre og drive et badehotel.

Han sagde straks ja og tegnede et hotel, der putter sig i skjul af de yderste skrånende klitter for enden af en kilometerlang grusvej. Der, hvor Henne Mølle Å løber ud i Vesterhavet.

Hotellets ydre var strengt og nøgternt. Dets indre er præget af trapper og niveauspring, renset for unødig pynt, og indeholder ikke kun lamper, men også borde og stole designet af mesteren.

I 1987 blev hotellet købt af Foreningen af Firma-Funktionærer og gennemgik de følgende år en gennemgribende restaurering og modernisering. Uden at pille ved PH’s stramme arkitektoniske streg blev hovedhuset istandsat og en ny værelsesfløj opført som erstatning for den gamle.

I dag er Henne Mølle Å Badehotel med sin beliggenhed tre km fra Henne Golfklub et oplagt sted at overnatte og spise.

Henne Golfklub

BANEN
18 huller, par 71
Banearkitekt: Frederik Dreyer
Åbnet: 1991
Herretee: 5.907 m
Dametee: 4.975 m

GREENFEE
Senior: 275 kr.
Junior: 150 kr. (gælder hele dagen)
KLUBBEN

Kontingent, senior: 4.700 kr.

PRO
Neil Elston
KONTAKT
Tlf.: 7525 5610

OVERNATNING
Henne Mølle Å Badehotel
Tlf. 76 52 40 00
www.hennemoelleaa.dk

Af Jan Frimodt