Drømmesyn i Stillehavet

1604

Det hawaiianske ord for klippe er ’pali’, og fra Nuuanu Pali på øen Oahu har man fortryllende udsigt ned over regnskoven og golfbanen Ko’Olau. Heroppe blev Oahus høvding Kalanikupule og hans mænd i 1790’erne drevet i døden af øens erobrer og kommende hersker, Kamehameha.

Lige så blodig en affære kan det bold- og scoremæssigt være at gå en runde på Ko’Olau, for banen har været kendt som USA’s sværeste med en slope på 162 – selv om det amerikanske slope-system kun går til 155!
Der er gået usandsynligt mange bolde tabt i banens dybe raviner og tætte regnskov. Det kan TV3-kommentator og tidligere fodboldtræner, Poul Hansen, tale med om.
”Vi var der på en start sæsonen-tur med Lyngby. Som jeg husker det, satte vores holdleder en slags rekord med 70 mistede bolde. Ingen af spillerne i min bold puttede på de syv første greens, alle havde samlet op.”
Tilbage i 1980’erne drog japanske investorer ud for at erobre verden med kapital, de havde lånt derhjemme til ingen penge. Det gjaldt også golfverden, men da den japanske boble bristede, og yen’en styrtdykkede, gik bunden ud af projekter som Ko’Olau og den nærliggende, af Pete Dye designede, Luana Hills.

Og selv om bedre tider ventede og Ko’Olau i 1992 stod færdig, tegnet af amerikaneren Dick Nugent, så gik det jævnt ned ad bakke med banens stand, ind til den i 2006 blev købt af First Presbyterian Church of Honolulu.

Da magasinet Golf Digest i 2007 lavede en liste over de sværeste baner i USA, var Ko’Olau nr. 3 på listen – kun overgået af Kiawah Islands Dunes-bane i South Carolina (Ryder Cup-bane i 1991) og The Internationals Pines-bane i Massachusetts (8.325 yards fra backtee og med et par 6 hul på 645 meter).

Siden har man gjort Ko’Olau mere spilbar ved at tynde ud i den jungleagtige underskov og fjerne en række bunkers. Da Golf Digest lavede samme liste i 2012, var Ko’Olau dumpet ned på 25. pladsen.

Men ingen tvivl: Når man har taget Pali Highway op i Ko’Olau-bjergene – der adskiller Oahus ene kyst med hovedbyen Honolulu, Waikiki-stranden og Pearl Harbor fra den anden med den mindre strandby Kailua og US Marine Corps’ base på Hawaii – er det for naturoplevelsens skyld. Ikke for at komme ind med en god score.

Ko’Olaus course rating og slope fra næstlængste sæt af banens fire teesteder, 6.215 meter, er på 75.4/150. Den Hawaii-fødte PGA-pro Dean Wilson har banerekorden med 67 slag. En score, uforsigtige greenfee-spillere kan nærme sig efter ni huller.
I proshoppen plejer de at foreslå, at spillere medbringer samme antal bolde, som de har i handicap ..

Ko’Olau
18 huller, par 72
Herre-/dametee: 6406/5102 yards
Greenfee: 1.000 kr.
koolaugolfclub.com

Af Jens Christensen og Jan Frimodt