Gyldne stunder på Lyngbygaard

2148

Den fine bane uden for Aarhus er i spil som vært for Eurora-touren til næste år – og en smuk og varieret test for alle os andre.

”Det minder om Gyldensteen!”, siger min medspiller, den tidligere radiojournalist. Han og jeg ser forskelligt på mange ting, også når det gælder golfbanedesign, men i dette tilfælde har han fuldstændig ret. Lyngbygaard-banen lidt uden for Aarhus minder om den fynske bane, der ligger ved godset af samme navn, nær Bogense: åbent, bølgende landskab med grønne fairways adskilt af lysebrune områder af langt rødsvingelgræs.

Men på 12. hul sker der noget. Et brat fald i terrænet samt masser af træer giver 12.-17. hul en helt anderledes karakter – og dermed banen variation.

Hvis alle 18 huller havde Gyldensteen-præg, ville det – lige som på en flad linksbane, hvor man spiller ni huller ud og ni hjem eller på en skovbane, hvor alle huller er skåret ud blandt træerne – være svært at huske de enkelte Lyngbygaard-huller efter runden. De ville løbe sammen i ens hoved.

Omvendt hænger betegnelsen ’god’ om en bane, man lige har spillet, meget ofte sammen med variation undervejs, så man husker hullerne fra hinanden. Når scores er talt op, og øllerne er betalt, når man på terrassen eller i baren har glædet, moret og ærgret sig over sit eget og andres spil, og snakken falder på banen, kan du være sikker på, at den ’gode’ bane – det er den, hvor nogle af hullerne skiller sig ud.

Sådan er det også på Lyngbygaard: de korte, men dramatiske 2. og 17. hul med henholdsvis sø og waste area foran green; det spændende 13. hul med den dobbelte fairway, hvor man virkelig belønnes for at vælge den smalleste; det smukke, træindrammede parti ned mod 16. green; det lange 18. hul op ad bakke mod klubhuset.

18 plus ni huller
Lyngbygaard er i spil som værtsbane for en eventuel Europa-tour-turnering i Danmark til næste år. Det samlede anlæg omfatter ud over 18-hullers banen en velvoksen nihullers bane med par 33, der måler næsten 2.600 meter fra de bagerste teesteder. Ikke en pay&play-bane, men ni huller Lyngbygaard Golf Klubs medlemmer kan spille på, når et firmaarrangement lægger beslag på den store bane.

Hullerne er udlagt på et lidt over 100 hektar stort areal. Resultatet virker ikke indeklemt, også fordi syv af hullerne på nihullers banen er placeret i førnævnte kuperede og trærige terræn.

Her vandrer man også på hullerne 12-17 rundt i så ophøjet ensomhed, at da vi når til 16. teested, må jeg tilstå at være ’lost’ med hensyn til, i hvad retning klubhuset ligger. Min medspiller, som hjemme i Faaborg er vant til bakker, peger skråsikkert lige frem – så da vi fremme på fairway kommer lidt fri af træerne, og klubhuset viser sig at ligge til venstre, får jeg det straks bedre …

De 18 huller åbnede i to omgange hen over 2009, de ni huller og klubhuset i 2010. Dan Jord A/S har været hovedentreprenør på hele baneanlægget og udførende del af det team, der oversatte Barils tanker til virkelighed. Amerikaneren var fra starten klar over, at man havde fat i velegnet terræn. Dels fordi landskabet falder svagt væk fra godset Lyngbygaard, nær hvilket man har placeret klubhuset, dels fordi det let kuperede terræn giver gode vilkår for dræn.

Bagmændene
Undervejs fik Baril i øvrigt assistance af næsten-lokale Thomas Bjørn (han er fra Silkeborg), der tillige indgår i den ejerkreds og bestyrelse, som står bag Lyngbygaard Golf Center A/S. Resten af aktieselskabets ejerkreds/bestyrelse tæller:

– Lars Kjær, ansvarlig for selskabets salg og marketing. Kjær var i mange år et kendt navn i golfudstyrsbranchen qua sit firma Lars Kjær & Co., der i dag importerer og distribuerer mærker som Powakaddy og Bridgestone.

– Niels Jørgen Bønløkke, siden 1990 ejer af godset Lyngbygaard. Han lejer de 108 hektar ud til Golf Centeret, som har forkøbsret til jorden.

– Flemming Vennekilde, projektets oprindelige bagmand. Han var selskabets adm. direktør frem til december sidste år, hvor han blev afløst af Christian Balsby.

– Peter Bohnsen, bestyrelsesformand og ’pengemanden bag det hele’. Det blev han, da han i oktober 2009 skød godt 45 mio. kr. i selskabet og samtidig blev dets hovedaktionær.

Bohnsen bor i Skåde ved Aarhus. I 2007 solgte han sammen med sin medstifter rederiet Unifeeder, som de havde drevet i 30 år, for et milliardbeløb. Da Berlingske Nyhedsmagasin året efter præsenterede, hvad man kaldte ’50 danske diskrete milliardærer’, var Bohnsen nr. 47 på listen, sjovt nok én plads foran manden bag nordsjællandske Simon’s, Arne Simonsen.

Stilrent og funktionelt
Det store århusianske arkitektfirma Arkitema har tegnet det stilrene og funktionelle klubhus. Det er i to aflange etager med 700 kvadratmeter på hver og holdt i sort, gråt og glas.

Underetagen er bygget ind i terrænet. Herfra kan man gå, ja, sågar køre, direkte ind og stille sin bag fra sig, tage bad og skifte tøj i de lækre omklædningsrum. Og derefter gå ad husets centrale, indvendige trappe op til bar, restaurant og terrasse.

Fra den 150 kvadratmeter store terrasse for enden af klubhuset er der udsigt til adskillige af banens huller. Klubhuset har sådan set kun én skavank: terrassen vender mod nord.

Hvad så med banen, er der noget i vejen med den?

2. og 17. hul er begge smukke og dramatiske, men så korte, at de fra forreste teested kun måler 59 respektive 74 meter. Det virker for fjollet, også selv om damespillere bare kan gå et eller to sæt teesteder længere tilbage.

På 3. hul møder vi for første gang et stort waste area. Dem er der især på de sidste ni huller nogle stykker af. Meningerne er delte med hensyn til waste areas. Selv kan jeg godt lide dem. De skaber variation, og man kan forholdsvis nemt finde sin bold, men bliver alligevel straffet ved at skulle slå fra sand.

14. hul, par 5 og 462 meter fra herretee, er mislykket. Lad gå med, at man skal slå sit drive kraftigt op ad bakke, fordi 14. er det transporthul, der fører fra banens lavere terræn og op til det højere.

Déroppe løber fairway med træer på begge sider. Ingen fejl på det, men det virker malplaceret med waste areas INDEN FOR træerne. Et langt i venstre side og så et kortere i højre side, som tilmed ligger så højt i terrænet, at det skjuler store dele af greenen, selv når man står med et tredjeslag på 80 meter. Harmonisk er det i hvert fald ikke.

Med samlede baneanlægsudgifter på små 50 mio. kr. kunne man godt have kørt lidt mere med bulldozeren netop her – og på det smukke 15. hul, par 3 og 124 meter fra herretee. En lille forhøjning af 15.’s teesteder ville få fairway/waste areas til at træde mere i karakter og frem for alt gøre greenen synlig. Hullet virker fuldstændig fladt, selv om baneguiden siger +1 meter fra tee til green.

Banen kan spilles fra fem forskellige teesteder, så alle kan blive udfordret efter evne. Fra de bagerste, Europa-tour-relevante teesteder måler banen 6.442 meter.

Lyngbygaard Golf Klub

BANEN
Åbnet: 2009
Arkitekt: Rick Baril
18 huller, par 72
Herretee: 5.812 m
Dametee: 4.757 m

GREENFEE
Hverdage: 450 kr.
Weekend: 500 kr.

KLUBBEN
Spillecertifikat: 35.000 kr.
Kontingent: 8.500 kr.
Prøvemedlemskab: 2.200 kr. (3 mdr., inkl. træning)
Greenfeeaftale: Halv pris i Stensballegaard og Ledreborg

KONTAKT
Tlf. 8744 1070
lyg.dk

OVERNATNING
Radisson Blu Aarhus
Tlf. 8612 8665

Hotel Royal
Tlf. 8612 0011

Lyngbygaard ligger cirka 20 minutters kørsel fra Aarhus centrum og kun et par kilometer fra motorvej E45’s store udfletning vest for byen.

Selv tager vi først E45’eren sydpå for at køre tilbage til København. Efter Lillebæltsbroen kommer der skilte mod Bogense – bare som Gylden hentydning til dem, der ikke fik tilstrækkelig med god golf på Lyngbygaard …

Af Jan Frimodt