Kvinder kan også – hvis vi vil

1039

Hver tredje golfspiller i Danmark er en kvinde. Af i alt 46 danske Europa-tour sejre står der kvinder på de 12. Spillere som Nanna K. Madsen (se interviewet på side 22), Emily K. Pedersen og Nicole Broch Larsen bliver mere og mere synlige i den store golfverden, der ellers på kvindesiden domineres af asiater.

Men hvorfor findes der så kun ganske få kvindelige golftrænere og golf managers i Danmark? Hvorfor er det så sjældent, at de nationale medier dækker de flotte resultater, som vores kvindelige golfspillere opnår rundt om i verden?

Hvorfor er det lige, at når man googler ”kvindelige golfspillere”, så er første søgeresultat en liste med verdens ”hotteste golfspillere”? Altså hotteste som i lækreste/mest sexede og ikke som i bedste/dygtigste?

JEG TROR, AT DEN primære årsag skal findes hos kvinderne selv. For vi kvinder finder os stadig i at blive kaldt piger, mens drengene ikke er drenge, men herrer. Vi finder os i (og griner lidt med på), at mænd ryster på hovedet, når de skal spille bag eller (guderne forbyde det) med i en kvindebold. Vi synes stadig, det er ok at blive rettet på af vores – måske nok velmenende – mænd, der fortæller os, hvordan vi burde spille.

Og det gør vi nok desværre, fordi vi ikke tror på os selv og vores golfspil og måske aller-, aller-, aller-inderst inde hopper med på den mandschauvinistiske (undskyld) tankegang (se artiklen om golf og netværk på side 28).

I 2010 skrev jeg en artikel om den dengang 14-årige Emily K. Pedersen. Og blev især ekstremt imponeret af hendes fightervilje. Hun havde sin alder til trods blandt andet udviklet sine egne metoder til at styrke- og mentaltræne. For at forbedre golfspillet, og fordi hun VILLE noget med sit golfspil.

Dengang havde hun lige vundet DM i hulspil for seniorer, som 18-årig blev hun professionel, og i dag spiller hun som 21-årig med på Solheim Cup-holdet. Det er altså godt gået og fuldt ud fortjent, når man tænker på den flid og vilje, der ligger bag.

I MINE 10 ÅR på golfbaner rundt om i verden har jeg spillet med mange ekstremt dygtige og ambitiøse kvinder, der elsker sports- og konkurrencemomentet i golfspillet. Og som gerne arbejder med deres spil og forsøger at udvikle det. Men jeg har desværre også oplevet mange kvinder, der kun spiller golf, fordi deres mænd gør det.

For nylig vandt kvindelandsholdet sølv til europamesterskabet i fodbold. Efter at have besejret nogle af verdens bedste fodboldhold og nogle af de mest skeptiske – mandlige – fodboldkommentatorer. Holdet fik dermed manet Danske Spils slogan ”Der er så meget, kvinder ikke forstår” til jorden.

Nu må turen være kommet til os kvindelige golfspillere, for vel forstår vi. Vel kan vi det samme (og mere til) som mændene. Hvis bare vi vil og tror på det.

Og mon så ikke også de skeptiske mænd giver efter på et tidspunkt og betragter os som ligeværdige golfspillere …