Legeplads for livsnydere

1132

”Ta’ med mig hjem, Asterix. Når du kommer tilbage, kan du med stolthed fortælle, at du har set mit land, verdens skønneste.” Sådan siger hovedpersonen i tegneserien ”Asterix på Korsika”, Minamandavarfrakertemix, inden de to sammen med Obelix begiver sig af sted til den store franske Middelhavsø.

Og han har ret: Korsika har som rejsedestination længe – og med god grund – været kendt som ”Ile de Beauté”, Skønhedens ø. Og vi læsere er heller ikke i tvivl efter Asterix-forfatter René Gocinnys korsikanske ’varebetegnelse’ i albummets forord: ”Maki og vendetta, vildsvin og kastanjer, vin og ost, uigennemtrængeligt krat, vilde bjerge, dunkle skove, skønne strande – og folk, der tager sig TID.”

Albert Uderzo tegnede den stolte frihedskæmper Minamandavarfrakertemix som en karikatur af 1960’ernes og 70’ernes populære franske journalist og interviewer, Paul Giannoli, der en overgang også arbejdede for det franske forlag, som udgav Asterix.

Sådan er virkeligheden nogle gange så forunderligt sammenfiltret og knudret, som underskoven af buske og småtræer i Korsikas maki. For da jeg i begyndelsen af april 2017 er taget til det sydlige Korsika for at bo og spille golf på Domaine de Murtoli, viser det sig, at resortets ejer også hedder Paul.

Godt nok med efternavnet Canarelli, men hans faste håndtryk og direkte blik overbeviser mig om, at Paul kan sætte flueben ved førnævnte varebetegnelses korsikaner-egenskaber: ” … stolte, individualistiske, selvrådige, gæstfrie, patriotiske, veltalende, modige, trofaste, vennesæle – mod deres virkelige venner.”

Nåja, måske ikke lige ved ’veltalende’ – hans engelske er skidt, og mit franske er værre – men det individualistiske, selvrådige og gæstfrie er der ingen tvivl om.

Midt i 1990’erne købte Paul Canarelli den indledende bid af det, der skulle blive til Domaine de Murtoli. Sammen med sin kone Valérie gik han i gang med at restaurere det første af områdets mange solide stenhuse fra det 17. århundrede. Målet var at skabe et anderledes ferieparadis, meget komfortabelt og meget tilbagetrukket.

Mulighed for at blive væk

Paul havde ikke det gæstfrie fra fremmede. Hans far Toussaint havde i mange år ejet og drevet det lille  Grand Hotel de Cala
Rossa i Porto Vecchio på Korsikas vestkyst – det gør han stadig – ikke så langt fra Domaine de Murtoli.

I dag tæller resortet 19 stenhuse af forskellig størrelse, alle beliggende hver for sig og spredt ud over Domaine’ts 2.500 hektar. Hvis man først kan finde ind på resortet – dér, hvor gps’en bad os forlade landevejen, var der ikke et skilt i syne – har man som gæst således de bedste muligheder for at ”prend le maqui”, som det hedder, det vil sige at blive væk i naturen/makien.

Dette forunderlige miks af næsten uigennemtrængelig underskov, små træer, tornede buske og vilde blomster med dets fortryllende dufte af rosmarin, lavendel, myrte og timian, tilsat kuperet klippegrund – maki er den perfekte opskrift på et sted, hvor folk, der ikke vil findes, nemt kan blive helt væk.

Som for eksempel Frankrigs tidligere præsident Nikolas Sarkozy og hans kone, den kendte sangerinde Carla Bruni. De har boet på Domaine de Murtoli for at slippe væk fra paparazzi’ernes blitzlys. Det samme gælder skuespilleren Robert de Niro.

Det selvrådige kan dog overtrumfe det gæstfrie. Valérie Canarelli fortæller, om dengang en anden kendt skuespiller gerne ville komme og bo på Murtoli. Han sendte sin personlige assistent i forvejen for at undersøge stedet, men Canarelli’erne brød sig ikke om assistentens facon, og så var den sag afsluttet.

Større selskaber af gæstende russere eller arabere er heller ikke velkomne: ”Det har vi prøvet, men det kommer formentlig ikke til at gentage sig. De kan simpelthen ikke finde ud af at behandle vores ansatte ordentligt, og så vil vi ikke have hverken dem eller deres penge,” siger Valérie med en bestemt mine.

Når man som resortejere er oppe på dét niveau, falder det helt naturligt at hyre en banearkitekt som Kyle Phillips til at designe resortets golfbane.

Pascal Grizot, formand for den franske Ryder Cup-komite, var en god ven af Paul Canarelli. Grizot tog Canarelli med til Skotland for at vise ham golfbaner som f.eks. Kingsbarns nær St Andrews. Og han formidlede kontakten til den velrenommerede amerikaner, der har designet bl.a. Kingsbarns.

Når man så HAVDE hyret en kapacitet som Phillips, kan det virke mærkeligt, at han kun designede en bane med 12 huller, men det er der flere forklaringer på.

Den ene er, at Phillips ville skabe noget helt specielt: ”Det er et anderledes resort, så det er kun passende, at golfbanen også er anderledes,” forklarede Phillips til magasinet Today’s Golfer for et par år siden.

Han blev også spurgt, hvor i sin karriere han havde været mest innovativ: ”I 2000 ville jeg have sagt Kingsbarns. 10 år senere havde jeg svaret Yas Links i Abu Dhabi. Og nu har jeg så skabt Murtoli, som tydeligvis er innovativ i sig selv.”

Læs resten af historien i GOLFmagasinet som udkommer d. 21 februar.