Mageløs luksus på Mauritius

2089

På Mauritius kan livet leves på Heritage-resortet med herlig golfbane og forkælelse på luksushotel eller i fashionable villaer.

Et regulært tropeparadis. Bountyland. Luksus og forkælelse. Superlativerne står i kø for at beskrive dette skønne, fantastiske område på sydkysten af Mauritius. Uanset om du er livsnyder, forelsket eller bare vil forkæle familien ud over det sædvanlige på en uforglemmelig ferie, så er Heritage-resortet stedet.
Her er udsigt ud over det nærmest endeløse, azurblå Indiske Ocean fra de kridhvide sandstrande. Her er komfortable hoteller med et afslappet og servicemindet personale, casual klædt. Og med et strejf af eventyr.

Og så ikke at forglemme: Her er også en 18-huls-golfbane. En bane, der er designet både til handicapspillere og til de allerbedste.
“Welcome to Paradise!” lyder den hilsen, de besøgende mødes med, når de forlader jumbojetten og træder indenfor i lufthavnsbygningen med det imponerende navn Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport. Navnet skyldes den markante politiker, der ledte Mauritius til selvstændighed i 1968, og som blev øens første premiereminister.
Det med paradiset er ingen overdrivelse. Mauritius er noget for sig selv. Og samtidig en af verdens allerbedste og smukkeste destinationer – også når det gælder golf. Øen rummer en hel stribe baner, som hver især sagtens kan nås på en dagsudflugt, uanset hvor man har adresse på øen.

Irsk læge og botaniker
For bare nogle årtier tilbage var det ikke lige til at forudse, at Domaine del Ombre i den sydlige del af Mauritius med al dens naturmæssige skøn- og råhed skulle udvikle sig til et turistparadis.

Området blev af franskmændene tilbage i 1700-tallet tilplantet med sukkerrør, men når hele Bel Ombre er blevet et ganske særligt område på øen, så skyldes det en irer med navnet Charles Telfair. Han har lagt navn til det femstjernede Heritage Le Telfair-hotel.
Charles Telfair var oprindelig læge, og han kom til Mauritius sammen med den engelske flåde. Men ud over sin profession havde han en passion for botanik, og det er ham, der har skabt den botaniske skønhed, der præger det mere end 2.500 hektar store område. Det skete i årene 1816 til 1833.

165 år senere, i 1998, blev sukkerfabrikken i området lukket ned. Afsætningen af sukker er blevet stadig mere besværlig, og ikke så få steder er sukkerproduktionen afløst af fremstilling af rom.

Lukningen af sukkerfabrikken tvang indbyggerne og østatens regering til at tænke nyt, hvis der skulle ske en fortsat udvikling på øens sydside, som ikke er nær så udviklet som nordsiden, når det gælder urbanisering og infrastruktur.

Det satte for alvor gang i turismen – paradigmeskiftet var en realitet.
Heritage Le Telfair og også det firestjernede Heritage Awali skød i vejret, der blev designet og anlagt en fremragende golfbane, og i området er der muligheder for at gå på opdagelse i det skønne Frederica-naturreservat med masser af botanik og et rigt dyreliv med blandt andet hjorte, der kun lader sig forstyrre af turisternes fotoapparater, eller når jægerne er i aktion.

I Frederica er der mulighed for spadsereture, ridning på heste samt kørsel på små firhjulede motorcykler eller mountainbikes. Eller man kan tage på udflugter, hvor guider i jeeps sørger for, at man kommer de naturmæssigt rigtige steder hen.

Øens bedst resort
Ud over Le Telfair og Awali omfatter Heritage-resortet Heritage Golf Club. Hele resortet blev kåret som øens bedste hotel-, spa- og golfresort ved World Travel Awards i Sydafrika i 2010. Ikke uden grund.

Golfbanen, der er designet af den sydafrikanske arkitekt Peter Matkovich, blev åbnet i 2005 og er beliggende med udsigt over Det Indiske Ocean mod syd og til Plain Champagne-bjergene mod nord.

Matkovich, tidligere professionel spiller, er en af de kendte banearkitekter på det afrikanske kontinent. Langt de fleste af de baner, han har designet, ligger i Sydafrika, og en af perlerne er den kendte Arabella-bane lidt vest for Cape Town.

Lige fra det allerførste drive sendes af sted på denne mesterskabsbane, hvor spillerne kan vælge mellem fem forskellige teesteder, er der udsigt ud over havet.
Da vi når frem til 8. teested et godt stykke oppe på skråningerne, hvor der tidligere var sukkerplantager, bliver det virkelig spektakulært.

Herfra er udsigten over havet malerisk smuk. Flere hundrede meter ude i det blågrønne hav bag sandstranden hamrer meterhøje bølger ind over koralrevet. Bølgernes brusen står i diametral modsætning til den ro og det stille vand, som opleves inde på stranden.
Hele Domaine de Bel Ombre-området har fået navn efter den knap 200 år gamle slotsagtige plantageejendom, der ligger tæt ved banen, og som er opført i en byggestil, der leder tankerne hen på de amerikanske sydstater. Som golfer kommer man ejendommen allernærmest på 7. hul – et herligt par 5 hul, hvor den sidste forhindring før greenen er en bæk, der løber på tværs og tager sig af de bolde, som ikke har den fornødne længde.

Med på Europa-touren
I begyndelsen af maj i år fik Heritage-banen i øvrigt sit internationale gennembrud, da man debuterede som tour-vært for The AfrAsia Bank Mauritius Open. Turneringen var den første, der var sanktioneret af både Europa-touren, den afrikanske Sunshine Tour og Asien-touren.
Pro’erne spillede en bane, der var sat op med en samlet længde på 6.500 meter. Med en samlet præmiesum på 1 million euro – i Made in Denmark er den 1,5 million – var turneringen at betragte som en af de små for de professionelle tourspillere. Thorbjørn Olesen kæmpede med om sejren, men måtte i omspil med George Coetzee give fortabt på andet omspilshul, hvor sydafrikaneren lavede birdie.

Selv om golfbanen hører til et resort, er det tydeligt, at Matkovich i sit layout har gjort sig store anstrengelser for ikke alene at indpasse hullerne bedst muligt i den skønne natur. Sportsligt er der også masser af udfordringer.

Man begynder allerede på 1. hul med et forholdsvist langt par 4 hul. De to små floder, Citronniers og St. Martin, snor sig således rundt på banen og ligger nærmest på lur for at rage til sig af dårlige eller for satsede slag. Runden tager til med yderligere udfordringer, inden der sættes punktum med en herlig finale. 18. hul er et forrygende et par 5 hul på 469 meter fra almindelig herretee og med vand i spil til venstre for green.

Citronniers-floden fortsætter i øvrigt ned forbi klubhuset og videre til Le Telfair-hotellets tropiske have, inden floden når ud i oceanet ved en lille bugt. Her ligger C Beach Club, en legeplads for alle små og store, der elsker sjov og aktiviteter på og i vandet.

Sublimt hotel
Det sublime Heritage Le Telfair er et fantastisk hotel beliggende helt nede i strandkanten. Det minder mest af alt om en mindre landsby med hvide bygninger og byder på flere restauranter, barer samt et stort wellness- og spacenter.
Hotellet er med i den prestigefyldte organisation Small Luxury Hotels of the World. 520 hoteller i 70 forskellige lande rundt på kloden udgør organisationen, som i Danmark tæller et enkelt hotel:  Nimb i Tivoli.
Seven Colours er navnet på wellness- og spaområdet, som sammenlagt på hotellerne udgøres af flere tusinde kvadratmeter. Før massagebehandlingerne kan der vælges blandt syv farver, hver farve symboliserer forskellige energicentre.

Behandlingerne foregår i små hytter, typisk af en times varighed eller længere. Det hele kan afsluttes med et hvil på en liggestol eller en tur i jacuzzi.

Den luksuøse stemning kan lyde, som om Heritage-hotellerne kun er for voksne. Men det er ingenlunde tilfældet. Hotellets såkaldte Teen Club står klar til at tage sig af børnene med en lang række aktiviteter, når de har fået nok af at bygge sandslotte og lege på strandene, hvor bølgerne holder sig ude ved koralrevet, og hvor vandet i strandkanten reelt ikke er mere uroligt end inde ved poolområderne.

Mark Twains paradis
Når det gælder de kulinariske oplevelser, lader Domaine de Bel Ombre intet tilbage at ønske. En halv snes forskellige steder kan man stille sulten på de to hoteller og i klubhuset.
Restaurant Chateau de Bel Ombre er placeret en bid fra kysten, men så gæsterne i aftentimerne sidder med den skønneste udsigt, når solen sænker sig ude i Det Indiske Ocean. Der er derfor al mulig grund til at forlade hotellerne for en aften og få denne oplevelse med. Maden er ganske fortrinlig. Og snup for alt i verden en rom med knust is, krydderier og rørsukker som velkomstdrink.

Til Heritage Le Telfair, helt nede i strandkanten, hører Gin’ja, hvor menukortet er inspireret af det asiatiske køkken. Her serveres også alt godt fra havet, og ved en lille mole kan gæsterne selv – under kyndig vejledning – vælge de fisk, de gerne vil have tilberedt.
På Annabella’s er der nærmest tale om et åbent køkken, hvor buffeten står side og side med de arbejdende kokke i køkkenet. Annabella’s har navn efter Charles Telfairs hustru og byder på mere klassiske retter, og det er også her, at morgenmaden indtages, hvis gæsterne da ikke hellere vil have udvalgte retter bragt til værelset eller terrassen.
Køkkenet styres af italienske Enrico Rodati, som havde sit udgangspunkt i Rom, inden han drog til Seoul i Korea, Singapore og Japan for så at dukke op som en stjernekok på Mauritius tilbage i 1997.

Efter maden venter baren, Cavendish – opkaldt efter en banantype, som Charles Telfair importerede til øen, smagfuldt indrettet og med udsigt ned til havet.
Domaine de Bel Ombre har alt det, der skal til for at holde ferie ud over det sædvanlige.
Amerikaneren Mark Twain var ingen ven af golf. Forfatteren kaldte spillet ”a good walk spoiled.” Da han beskrev Mauritius i ”Following the Equator” fra 1897 – hvor golfen jo ikke var nået frem til øen – var han anderledes ekstatisk: ”Jeg tror, at Gud først skabte Mauritius og derefter Himlen som en kopi deraf. Bon voyage.”

Egen villa med det hele
Gennem årene er der i den nordlige del af Heritage-resortet og langs banens yderkanter opført villaer. Her er der mulighed for indkvartering i luksushuse, hvor flere familier kan bo sammen, og hvor man selv kan stå for maden.
Heritage The Villas er vidt forskellige i størrelser, fra 150 og op til 400 kvadratmeter. Antallet af soveværelser varierer fra to til seks. Villaerne har terrasser med udsigt over havet, egen pool, og interiøret er i den komfortable klasse.
Hvis pris ikke spiller nogen rolle, kan man tilkøbe både kok og butler. Al den service er til at blive helt rundtosset af – ligesom når man kigger ned i håndvasken og ser, at vandet løber den forkerte vej rundt, fordi Mauritius ligger på den sydlige halvkugle,
En villa med plads til fire personer koster i ugen 8.-15. nov. 2015 ca. 34.000 kr. inkl. morgenmad.

Masser af golf på Mauritus
Der mangler ikke golfbaner på øen, som er mindre end Lolland. Ud over Heritage Golf Club rummer Mauritius følgende 18-huls-baner: Anahita, Dinarobin, Gymkana (privat), Le Prince Maurice, Le Touessrok, Tamarina, The Legend og The Links. Dertil kommer en håndfuld 9-huls- baner.

Sådan kommer du dertil
Blixen Tours er blandt de rejsebureauer, der har Mauritius på programmet. En matchtur med afrejse 21. eller 29. januar 2016 omfatter bl.a. flyrejse Kastrup-Dubai-Mauritius med Emirates, syv overnatninger på Le Telfair, fire matchrunder og fri greenfee de øvrige dage samt afskedsmiddag med præmieoverrækkelse og koster fra 19.495 kr. pr. person i dobbeltværelse. blixentours.dk

BANEN
18 huller, par 72
Herre-/dametee: 5.740/4.761 meter.
heritageresorts.mu

Af Jørgen Schultz