Med havet som medspiller

1578

Seks huller helt ud til vandet gør Ærø Golf Klubs bane til en unik oplevelse a la Pebble Beach.

Det en ikke en joke: Golf-Danmark har en pendant til den verdenskendte Pebble Beach-bane på Stillehavskysten – en miniudgave, ganske vist, men naturmæssigt næsten lige så fascinerende som den californiske perle.

Ærø Golf Klubs unikt beliggende bane på spidsen af Ærø, med det gamle Skjoldnæs Fyr som både udgangs- og udsigtspunkt for en runde, byder på uforglemmelige panoramaudsigter over Det Sydfynske Øhav og Østersøen.

Selvfølgelig tåler Ærø-banen ikke sammenligning med Pebble Beach med hensyn til pasningsstandard og sværhedsgrad, men på ét punkt matcher de to baner hinanden: Seks af hullerne løber direkte langs kystlinjen, med fare for at slice eller hooke bolden direkte i havet.

Det er aldrig sket før, at en dansk klub har fået tilladelse til at bygge sådanne seks huller. Og det vil formentlig heller aldrig ske igen, fordi det i Danmark er meget svært at opnå dispensation fra strandbeskyttelseslinjen på 300 meter. Men på Ærø lykkedes det imidlertid for banearkitekt Henrik J. Jacobsen, der havde en fortid som kommunaldirektør på Langeland.

Han var så godt bekendt med dispensationsreglerne for øer med særligt behov for turisme, at da tegninger og aftaler var helt på plads – undervejs opnåede man en lang række dispensationer gennem konstruktiv dialog med Fyns Amt, det daværende Skov- og Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og daværende miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) – ja, så lå kun den markvej, der deler golfbanen i to halvdele og passerer fyret/klubhuset, uden for strandbeskyttelseslinjen.

Borte med blæsten
Egentlig foreslog folkene bag den nystiftede Ærø Golf Klub i sin tid lokalpolitikerne fire forskellige arealer, hvor golfbanen kunne ligge, heriblandt ved slottet Søbygård, men ingen af dem faldt i hverken byrådets eller Henrik J. Jacobsens smag. Sidstnævnte fandt i stedet selv arealet omkring Skjoldnæs Fyr, og den placering fik lokalpolitisk opbakning, fordi dette areal ikke var omfattet af samme landbrugsmæssige interesser som de fire andre.

Enkelte dispensationsansøgninger blev afslået, men det gik ikke ud over det færdige resultat, som er intet mindre end fremragende. De seks Pebble Beach-huller byder på de største spillemæssige udfordringer. På grund af vinden, som stort set altid blæser, skal disse huller altid spilles med taktisk fornuft og teknisk kunnen. Ellers bliver scoren rent ud sagt borte med blæsten.

Pebble Beach-fornemmelsen starter allerede på 4. hul, par 4, hvor et slice vil sende drivet ned i Østersøen. Det gør ikke just teeslaget lettere, at hullet løber mod sydøst, og at vinden om sommeren oftest kommer fra øst. Desuden krydser hele tre lave, bevoksede diger fairway, og dem skal man absolut ikke i karambolage med. Selv om der er tale om et forholdsvis kort hul, 350 meter fra herretee, har hullet handicapnøgle 7.

De tværgående diger kendetegner i det hele taget banen, og de har så smalle passager, at man for en sikkerheds skyld skal spille bolden over dem fremfor at satse på at ramme passagerne.

Ærøs nordligste punkt
Næste Pebble Beach-hul er 9. hul, par 5, 430 meter og handicapnøgle 1. Her er diger i spil både i drivet og andetslaget, og kommer man ikke forbi dige nr. to i sit andetslag, venter et svært indspil til en usynlig, lille og lavtliggende green garderet af tre bunkers.

På 10. green når man Ærøs nordligste punkt. Både på scorekortet og fra teestedet ligner det et let par 3 hul, 155 meter fra herretee og handicapnøgle 18, men virkeligheden er ganske anderledes. Med greenen på kystlinjen og havet som baggrund slår de fleste spillere for kort. Står flaget i bagkanten af greenen, risikerer også andetslaget at blive for kort, og så står der måske 5 på kortet.

Pebble Beach-strækningen fortsætter med 11. og 12. hul, begge par 4, men med den væsentlige forskel i forhold til de tre nordvestgående kysthuller, at spilleretningen nu går mod sydøst. Havet, nu Det Sydfynske Øhav, ligger stadig til venstre for fairways, men med nye krav til taktik og teknik. Blæser vestenvinden med rimelig styrke, skal de to drives nærmest sendes ud over havet og blæses tilbage på fairway.

Det sidste Pebble Beach-hul, 15., par 4, har faktisk handicapnøgle 14 på grund af sin beskedne længde, men dermed være ikke sagt, at der er tale om et oplagt birdiehul. Tre tværgående diger, en bunker i dogleg-knækket mod venstre og en lille green omgivet af tre velplacerede bunkers betyder, at man bør være tilfreds med en par.

Også 3. og 8. hul har delvis seaside-karakter, fordi greenen på begge huller ligger på selve kystlinjen. Her skal der – ligesom på 10. hul – mod til at slå bolden tæt på flaget, hvis det står i bagkanten.

Godt éndags-tilbud
Ærø-banen er ikke nogen lang bane, men vinden og digerne gør den svær. Selv gode, langtslående herrespillere vil finde tilstrækkeligt med udfordringer fra backtee, hvor totallængden er lige over 6.000 meter.

Banen havde tidligere over 3.000 årlige greenfeegæster, men i 2010 faldt tallet til godt 2.000, og dét gjorde ondt i klubkassen hos Ærø Golf Klub, der kun har 200 medlemmer. Foreløbig går det dog, dels på grund af velvilje fra Nova Bank og Ærø Kommune, dels fordi lønnet personale er skåret ned til et minimum, og en stor gruppe medlemmer på frivillig basis sørger for at holde bane og klubhus i acceptabel stand.

Det svigtende antal greenfeespillere skyldes primært, at en retur-færgebillet med bil på ruterne fra Fynshav eller fra Faaborg til havnen i Søby, som ligger tættest på banen, koster over 1.000 kroner. Det samme gælder ruten Svendborg-Ærøskøbing.

Ærøfærgerne (aeroe-ferry.dk) samarbejder med klubben om lejlighedsvise éndags-tilbud, som ved fire personer i en bil reducerer udgiften pr. næse til 350 kr., inkl. greenfee. Det er pludselig billigt, når en normal greenfee koster 300 kr.

Generelt må landskabet omkring Skjoldnæs Fyr betegnes som en charmerende blanding af storslåede kystlinjepanoramaer og små landskabsrum mellem digerne. Banen ligger faktisk højt i forhold til havoverfladen. Skrænterne langs kysten er dog knap så dramatiske som klipperne langs Stillehavet på den originale Pebble Beach.

Men ”pebbles” (rullesten) findes begge steder. Og besejres man af banen, kan man lige som på Pebble Beach nyde havudsigterne – om sommeren ofte forskønnet af de mange gamle træskibe og moderne sejlbåde, der passerer spidsen af Ærø på vej til eller fra Det Sydfynske Øhav.

Det gamle fyr og klubhuset
Det er ikke kun Ærø-banens beliggenhed og udformning, der fascinerer. Det samme gør Skjoldnæs Fyr og den tilhørende fyrbygning, som rummer banens klubhus.

Fyret betragtes som et af Danmarks smukkeste og mest imponerende. Det blev opført i årene 1881-1884 af bornholmsk granit som et sørgemonument for nederlaget til tyskerne og tabet af Slesvig i 1864 – eller måske snarere som en hilsen til tabte danske familiemedlemmer og venner i det Kiel, der kan skimtes i klart vejr.

Fra solopgang til solnedgang kan man via en trappe med 57 trin bevæge sig op til fyrets vagtrum i 22 meters højde. Fyrets lanterne er den originale, bortset fra at den oprindelige brænder med fire væger blev udskiftet med en glødenetsbrænder i 1907. Og det roterende linseapparat, som tidligere blev drevet af et urværk, er nu elektrificeret.

Klubhusfaciliteter og Café Skjoldnæs er indrettet i fyrbygningen, hvor servicering sker ved frivillig hjælp fra medlemmerne. Du skal selv medbringe mad og drikke – eller mønter til automaten – som så kan nydes i fyrbygningens gårdhave, hvor der er læ for vinden. Større grupper kan forudbestille mad fra lokale restauranter.

Ærø Golf Klub

BANEN
18 huller, par 72
Herretee: 5.735 m
Dametee: 4.780 m
Greenfee: 300 kr.
Sammen med medlem: 150 kr.
9-hullers pay & play, par 28
Greenfee: 150 kr. for en hel dag, inkl. udstyr og gratis træningsbolde

KLUBBEN
Indskud: 0 kr.
Kontingent: 4.900 kr.
Prøvemedlemskab: 1.200 kr. (fire måneder)
Gratis træningsbolde
Greenfeeaftaler, dvs. spil til halv pris, med alle fynske klubber

OVERNATNING
Hotel Ærø Strand (hotel-aeroestrand.dk) tilbyder overnatning i dobbeltværelse med toretters aftenmenu, morgenmad samt greenfee til 995 kr. pr. person.

KONTAKT
Tlf.: 6252 2363
aeroegolf.dk

Af Jens Christensen // Foto: GolfFotografen.dk