Ping med masser af bling

I Pings velbeskyttede bankboks ligger der 2.800 forgyldte puttere – en putter for hver sejr på de professionelle tours

1154

Puttere er samlerobjekter, og de fleste af os har mindst én putter, som vi stadig har liggende bagest i garagen. Men der er ingen, der slår Pings udsøgte samling. Den er så stor og kostbar, at den er buret inde i en bankboks. Den indeholder en kopi af hver eneste putter, som har været med til at sikre en spiller sejren i en tour-turnering, siden firmaet startede sin produktion i 1959. Og hver af dem er tilmed forgyldt i ægte guld.

Det var Pings stifter, Karsten Solheim, der kom på ideen i 1960’erne. Han ville gerne hædre de spillere, som havde brugt en af hans puttere til at opnå en sejr på touren. Han syntes, at det var for upersonligt blot at sende spilleren en check – den var hurtig glemt, når pengene var sat ind på bankkontoen.

To kopier af hver

Han besluttede derfor, at når en spiller med en Ping-putter vandt, så fik han lavet to kopier af den putter, de havde brugt. Begge fik indgraveret spillerens navn samt turneringens navn og årstal og blev derefter forgyldt. Spilleren fik den ene putter, mens han selv beholdt den anden. I løbet af de 57 år er samlingen vokset til 2.800 puttere, og for hver putter knytter der sig en særlig historie.

”Det er et af de vildeste påfund, som findes i sportsverdenen,” siger den seksdobbelte PGA tour-vinder, Hunter Mahan. ”Når du har vundet en turnering, så vil du uvilkårligt begynde at tænke på, at du kan deltage i US Masters og alt det andet, som følger med en tour-sejr. Men du bliver også klar over, at du faktisk kommer til at eje en guld-putter. Normalt går der et stykke tid efter turneringen, før du får den udleveret, så når du får den i hånden, bliver du mindet om alle de gode ting, der skete i den uge. Der er virkeligt noget personligt over en putter med ens navn indgraveret og den turnering, du har vundet. Det er ret fantastisk og helt unikt.”

61 major-puttere …

Da spillerne også begyndte at vinde major-turneringer med Ping-puttere, så syntes Karsten Solheim, at det burde markeres på en særlig måde. Derfor begyndte han at lave disse særlige puttere i massiv guld. Det er blevet til i alt 61 major-sejre gennem tiden, og med en stykpris på 125.000-190.000 kr. må man sige, at Ping gør noget særligt ud at belønne spillere, som benytter deres udstyr.

Bubba Watson modtog en Ping Anser 1 Milled i massivt guld for sin sejr i US Masters i 2014. Køllehovedet vejede 700 gram og skønnes til at være 190.000 kr. værd

”Da jeg var dreng, hørte jeg om bankboksen med forgyldte puttere,” siger Watson. ”Jeg var godt klar over, at det ville været noget helt særligt at få mulighed for at se den boks. Historien om Karsten Solheim og hans ide med forgylde puttere fra alle de sejre – den samling gad jeg godt se og være en del af. Du vil ret gerne have mindst én putter eller en wedge i den boks, så jeg er ret stolt over, at mit navn også findes på en af de puttere.”

… og så de specielle

Karsten Solheim mener også, at det er vigtigt at gøre noget særligt ud af de milepæle, som spillerne opnår i deres karriere. Derfor er helt specielle slag med Ping-jern eller -wedges også blevet præmieret med et forgyldt jern.

For eksempel fik Bubba Watson forgyldt den wedge, som han brugte til at kurve bolden rundt om træerne ved sejren på Augusta i 2012. Mark Calcavecchias Eye 2-jern, som han slog et bunkerslag med i British Open i 1989 på Troon, er også i samlingen. Lige som det 4-jern, Louis Oosthuizen lavede en albatros med på 2. hul på Augusta.

Ping siger, at det koster cirka 3.800 kroner at forgylde en putter, og de insisterer derfor på at bruge hvide handsker, når de skal vise dem frem. Der er kun én person, der passer på de skinnende puttere. Boksen er særlig forstærket og forsynet med adgangskode (og kun få kender kombinationen).

En eventyrlig boks – og selv efter at have set den stadig uvirkelig.