Rullemodeller

Hvilken putter vil du hole flere putts med? Vi testede årets mest populære puttere for at finde svaret og fik hjælp af Quintic Ball Roll-systemet – og en robot

968

Blade
Odyssey O-Works #1 – 1.999 kr.

TEKNOLOGIEN: Odyssey siger, at det nye insert i O-Works hurtigere kan overføre topspin til bolden, at det forbedrer slagets præcision samt får bolden til at glide mindre, uanset hvordan din puttestil er. Selve insertet i slagfladen består af 150 bittesmå metalstykker af rustfrit stål, som medvirker til, at bolden hurtigt begynder at rulle. Metalstykkerne sidder på et termoplastisk materiale af elastomer, så spilleren får en god fornemmelse af slaget og af kontakten med bolden.

VORES BEDØMMELSE: Det nye insert i O-Woks GIVER bedre rul på bolden – det viser vores resultater. #1 var den af blade-putterne, som fik bolden til glide mindst henover græsset (gennemsnittet af robottens og spillernes putt) og samtidig satte mest topspin på bolden.

Det er vigtigt at huske, at spillere foretrækker forskellige ting ved en putter, og det gjaldt også vores testpanel. Som spiller kan man ikke lade være med at forholde sig til putterens udseende, fornemmelsen af slaget og håndtagets udformning. Desuden putter mennesker bedre med puttere, som er en smule tungere i tåen.

Set i forhold til resten af feltet klarer O-Works sig særdeles godt. Det var dog bemærkelsesværdigt, at putterne i blade-kategorien både fik bolden til at glide længere på græsset og tilførte bolden mindre topspin end mallet-putterne. Vi tror, at det skyldes, at tyngdepunktet ligger tættere på slagfladen på blade-puttere, og derfor vil de være mindre tilgivende ved slag, hvor bolden ikke er ramt præcist i midten.

Tyngde i tå: Moderat
Afstand bolden glider i snit: 55,1 cm
Topspin i snit: 31,91 rpm
odysseygolf.com

Mallet
TaylorMade TP Berwick – 1.799 kr.

TEKNOLOGIEN: Køllehovedet er lavet af rustfrit stål type 3030, men til insertet har TaylorMade brugt aluminium 6061. Rillerne på slagfladen er skåret i en vinkel på 45 grader i forhold til insertet, og det skulle ifølge producenten få bolden til at begynde at rulle 10-20 % hurtigere end tidligere.

VORES BEDØMMELSE: Umiddelbart fremstår Berwick som en helt almindelig putter, men ser man på opmålingerne af glideafstand og mængden af topspin, så tegner der sig et billede af en førsteklasses putter. Insertet er forskelligt fra det insert, der sidder i den populære Spider Tour, men vinklen på mønsterets riller er også 45 grader. En af spillerne fik med Berwick mest spin på  bolde af alle testens puttere.

Tyngde i tå: Balanceret
Afstand bolden glider i snit: 57,7 cm
Topspin i snit: 34,6 rpm

taylormadegolf.com

Oversize
EVNRoll #7 – 2.399 kr.

TEKNOLOGIEN: Oversize-puttere er endnu bedre til at tilgive

slag, som ikke er ramt midt i slagfladen, og ER7 er med høj MOI-evne (vridningsstabilitet) bygget efter samme princip som ER2 blade-modellen. Rillerne er bredere i midten for at tage farten af slaget, mens de er smallere ude mod tå og hæl for at give slaget mere fart, hvis bolden rammer her. På den måde afpasses farten overalt på slagfladen, og det forbedrer længdekontrollen.

Putterens designeren, Guerin Rife, mener, at årsagen til, at man opnår mere præcision med riller i sådan et mønster, skyldes gear-effekten – en spin-effekt, som modsvarer den retning, slagfladen peger imod. Det skulle få bolden til at rulle på en bedre linje, selvom den er ramt på tåen – hvor den ellers ville rulle ud mod højre, fordi det er den vej, slagfladen drejer i tilslagsøjeblikket.

VORES BEDØMMELSE: VI har tidligere skrevet begejstret om EVNRoll putterne, så det var godt at se, at EVNRoll også klarede sig fint i vores test både hvad angår topspin og glideafstand.

Og i netop den test, hvor vi måler, hvor langt bolden glider hen over græsset, før den begynder at rulle, opnåede EVNRoll testens bedste resultat. Til gengæld skaber ER7, lige som balde-putteren ER2, ikke så meget topspin som de bedste puttere i testen. Den var dog klart bedst til dette af de tre oversize-modeller.

Tyngde i tå: En smule
Afstand bolden glider i snit: 52,8 cm
Topspin i snit: 19,2 rpm
evnroll.com