Sicilien venter på at blive erobret

3400

Middelhavsøen har gennem århundrede været et berømmet for dens kultur, mad og vine. Nu er den også ved at udvikle sig til Europas hotte golfdestination.

Hvis du bliver distraheret af udsigten til vulkanen Etna, appelsintræerne langs fairway, eller at greens ligger helt ud til det azurblå Middelhav, så skal du ikke tage til Sicilien for at spille golf.
Men har du lyst til at opleve helt unikke golfbaner, så er Sicilien et must.  Læg dertil at øen, der i fordums tid var et selvstændigt kongerige, byder på betagende kulturoplevelser, og at det lokale køkken og øens vine næppe findes bedre noget andet sted i verden.
Alt det, sammen med det milde klima, gør at Sicilien er ved at blive en af Europas hotte golfdestinationer. Lige nu er der to spændende 18 hullers baner og to super golfressorter med hver 54 huller, og indenfor de næste par år bliver yderligere tre 18-hullers baner spilleklar.

Allerede i begyndelsen af 1920’erne havde øen to 9-hullers baner, nemlig ved Palermo og ved Taormina. Begge byer har været yndede rejsemål gennem århundreder, på grund af samspillet mellem kultur, mad og det milde klima. Når det blev for varmt for det engelske aristokrati at holde ferie i Firenze og Rom, tog man videre til Sicilien, hvor der næsten altid blæste en kærkommen brise fra havet og anlagde selvfølgelig en golfbane.

Den ældste nuværende bane er Il Picciolo Golf Club, som er fra 1989. Den ligger omgivet af oliventræer og vinmarker for foden af ”Den Gamle Dame”, som sicilianerne kærligt kalder Etna, og tæt på det populære turistmål byen Taormina med sine mange minder fra romersk tid.
Det er en let kuperet bane, der ligger i 600 meters højde på Etnas skråninger.  Fairways er de fleste steder rimeligt brede, men visse huller kræver stor præcision. Man risikerer nemt at miste et par bolde i nøddehegnene eller ude i vinmarken, men ærgrelserne opvejes af den fantastiske udsigt til vulkanens.
Klubhusets restaurant har i mange år været rost i bøger og artikler, så det er en god ide for greenfee-gæster at spise frokost eller middag der. Det rustikke klubhus havde oprindelige 17 værelser, men fra i år er området udvidet med et stort spa-hotel.

Nord for Il Picciolo og tæt på den charmerende middelalderby Cefalu, ligger La Madonie Golf Club. De 18 huller løber langs bjergskråningerne og hullerne bugter sig mellem tusindvis af gamle oliventræer og blomsterne appelsintræer.
Banen er midlertidig lukket pga. af ejerskifte, men absolut et besøg værd, når den åbner igen.

Historiske jorder
De to store golfressorter Donnafugata og Verdura ligger på sydkysten ud til Middelhavet.
Donnafugatas Parkbane, designet af Gary Player, er stor og åben med let kuperede fairways, der snor sig mellem gamle oliven- og johannesbrødtræer og visse steder ældgamle stengærder. På selve banen kan man også opleve historiens vingesus. F.eks. kan man se ruinerne af en græsk dødeby fra det 6. århundrede f. k. tæt ved 6. huls teested.

Linksbanen er designet af Franco Piras. Dens bølgende fairways, omkranset af stride, tornede buske, sender tankerne til Skotland. Som altid på linksbaner spiller vinden en stor rolle, når den stryger uhindret ind fra havet. Men på Sicilien er vinden det meste af året varm og tør. Banen har flere store søer, som dels er vandreservoirer, dels smukke refugier for en stor mængde trækfugle.

10 minutter fra hotellet ligger slottet Donnafugata fra 1500-tallet, som har spillet en vigtig rolle i Siciliens historie, og er rammen om handlingen i Guiseppe Tomasi di Lampedusa’s roman Leoparden, senere filmatiseret af Visconti med Burt Lancaster i hovedrollen. Den lille landsby, hvor arbejderne på godset bor, ligger stadig omkring slottet. Her kan man spise et herligt måltid i et af de hyggelige trattoria’er.

Verduna-ressortet ligger helt ud til kysten i et smørhul syd for kurbyen Scaicca.
På Verdura lægges der også stor vægt på de kulinariske oplevelser og ressortet er selvforsynede med de fleste råvarer. Hotellet og spa-afdelingen er super moderne i arkitektur og indrettet med italienske designmøbler.
Der er to mesterskabsbaner og en 9 hullers bane, alle designet af en af tidens førende banearkitekter, Kyle Philips. På østbanen er fairways skåret ud i appelsin- og olivenlunde, mens vestbanens huller ligger langs kystlinjen, der veksler mellem bratte klipper og store klitter.
En tur tværs over Sicilien hører med til golfrejsen. På kort tid er man langt væk fra kystens grønne frodighed og midt i et stenet og råt landskab med gamle olivertræer. Gør et stop i byen Corleone (det er ikke farligt)  og brug en dag i Palermo, så vil du mærke Siciliens puls.

Fakta med kort over Sicilien

Il Picciolo: Greenfee  85 euro
www.ilpiccioloetnagolfresort.com/

Le Madonie Golf Club
midlertidig lukke pga ejerskifte
www.lemadoniegolf.com/

Verdura Golf & Spa Resort
greenfee indgår i hotelprisen
www.roccofortehotels.com/

Donnafugata: Greenfee: 150 euro
www.donnafugatagolfresort.com/en

I højsæsonen flyver flere flyselskaber direkte til Palermo og Catania. Ellers skal med skifte i f.eks. Milano eller Rom.

Herhjemme har Classic Golf både Il Picciolo og Donnafugata på deres program. En uge med 5 dages golf koster fra 8.795 kr.
www.classicgolf.dk/

Sicilien er på ca. 25.000 kvm, lidt mindre end Jylland. Der bor ca. 5 millioner, der hovedsagelig beskæftiger sig med fiskeri, landbrug, derunder vin.