Superbanen på Fyn er mere end fin

3858

Stor omtanke og kostbare materialer kendetegner Great Northern, Danmarks kommende superbane i udkanten af Kerteminde

Af Jan Frimodt Foto: Great Northern

Skiltet siger ’adgang forbudt til byggepladsen’, men jeg har en aftale inde på området. Der kører nogle få entreprenørmaskiner rundt, og enkelte håndværkere arbejder på at gøre klubhuset færdigt. Mere ’byggeplads’ er der altså ikke tale om denne sensommerdag, hvor formiddagsdisens opløste spøgelseslagen hænger i luften, som ville det skjule en dyrebar skat.
For golfbanen – Great Northern, Danmarks kommende superbane i udkanten af Kerteminde – den er så godt som klar. De sidste spiloverflader blev sået til i august, fortæller Jesper Schmitz.

”Nu må vi se, hvor meget græsset får fat i resten af vækstsæsonen. Og hvad de udenlandske agronomer, vi har allieret os med, siger. Derefter beslutter vi os for, hvornår vi åbner til næste år,” siger Jesper Schmitz.

Han er adm. direktør i firmaet bag Great Northern, GBK Aps, som er 100 procent ejet af Thomas Kirk-Kristiansen, fjerde generation i familien bag LEGO.

Vi går ind ad hovedindgangen til det imponerende klubhus, 1.600 kvadratmeter grundplan med fuld kælder.

”Her kommer et spejlbassin med sort skifer og vores logofugl i hvidt på bunden. Vandet fra bassinet kommer til at se ud, som om det løber ud i søen,” siger Jesper Schmitz og slår ud med hånden i retning af et fladt parti lige bag indgangen.

Vi er fortsat videre ind i loungen/restauranten og står nu ude på den brede terrasse. De hvide spøgelseslagner er så småt ved at hæve sig over skatkisten med de aflange grønne smaragder.

Folkene bag Great Northern og banens arkitekter fra Nicklaus Design – det er Den Gyldne Bjørns første bane i Danmark – har tydeligvis tænkt over tingene.

”Til at begynde med var de lidt overraskede over, at vi som bygherre kom med så mange krav. Vi havde en liste med mange, mange ting. Siden – da det gik op for dem, at vi ikke gjorde det for at irritere dem, men fordi vi havde en klar vision for den kommende bane – blev de meget begejstrede for at arbejde sammen med os.”

Terrassen vender for eksempel helt rigtigt. Lige nu ligger den i skygge, men når solen senere på dagen skinner sig vej rundt om klubhuset, kan man dase i varmen.

Puttinggreenen er placeret lige neden for terrassen, ved 1. og 10. teested.

Man har udsigt til 1. – og med lidt god vilje 10. – teested. Til 9. og 18. huls greens, begge med ’plask-faktor’. Til 5. hul ovre på den anden side af søen og til gangbroen der fører fra 5. green ud på 6. huls ø-teested og videre ind til hullets fairway.

Søen blev gravet ud som en del af baneprojektet. Den har forbindelse til den større sø, som på den anden side af træbroen flankerer hele venstre side af 6. hul. Banens skel går midt ude i den større sø.

Før projektet gik i gang, var der kun flad mark. Fra kommunens side ville man gerne have den større sø, der vil blive etableret gangstier rundt om. Fra Great Northerns side havde man brug for den opgravede jord inde på området.

Så man lavede en aftale med kommunen, der i korte træk gik ud på, at Great Northern gravede søerne ud for kommunens regning og transporterede jorden ind på banen for egen regning.

Gangbroen mellem 5. og 6. hul og dén, der fører ud til 18. huls ø-green, er af træ. Man har brugt den tropiske træsort azobe, som er hård, tung og olieholdig.

”Den kan stå ubehandlet både over og under vand. Men vi kunne ikke finde nogen herhjemme, der kunne bygge sådan nogle broer. Så vi hentede nogle amerikanere herover, som Nicklaus Design fandt til os,” fortæller Jesper Schmitz.

Selve brokonstruktionerne er bygget af azobe, det samme gælder de planker, man går på. Også bolværkerne i søen, som er med til at holde på 9. og 18. green, er af azobe.

course

Åben og spændende

Vi begynder vores kørerundtur på 10. hul. På 11. går det opad i terrænet – men endnu mere på 13., hvis green er banens højeste punkt. Her befinder vi os helt ude i den ene ende af banen og kan nyde udsigten ned over resten af hullerne til klubhuset med den spidse tagkonstruktion i det fjerne.

Par 4 hullerne 15. og 16. bliver spændende at spille. Oppe til venstre for 15. green springer en lille kilde. Den var inspiration til de ’cascades’ – små forbundne bassiner, der får deres vand pumpet herop fra søerne – som man skal slå hen over for at nå greenen.

Fra nederste bassin munder vandet ud i en lille å, som i første omgang skal forceres i drivet fra 16. teested. Siden lurer åen i venstre side af fairway for til sidst at skære sig ind foran 16. green.

Banen ser helt åben ud, og sådan var det lidt over 100 hektar store, tidligere landbrugsområde også, før projektet gik i gang. Men der god plads mellem hullerne. Man fik tilladelse til at hæve/sænke det oprindelige terræn med plus/minus fem meter, og mange steder er der bulldozet jord op, så flere huller ’hviler i sig selv’.
I forhold til andre åbne baner på dansk landbrugsjord, der er lige så spændende, som Oktoberfest er for vindrikkere, vil Great Northern fremstå som en åbenbaring.

Ikke mindst på 4./17. og 5./18. hul. Her er ikke huller, der hviler i sig selv – og fremtidige spillere vil slet ikke gøre det – men tværtimod dramatiske kig hen over vandet mellem parallelt løbende fairways.

  1. ser ud som endnu et spændende par 4 hul. Fra førnævnte ø-teested skal man slå ind mod en fairway kantet af mere vand i hele hullets venstre side.

”Når vestenvinden står på, og der dannes bølger, er søen faktisk stor nok til, at bølgerne slår så kraftigt ind mod bolværket, at vandet kan sjaske i vejret og ind på fairway,” siger Jesper Schmitz.

Slår man bolden for langt til højre, kan den ende i fairwaybunker. I en af disse er et halvt dusin mand beskæftiget med at fastgøre en slags lyst lærred op langs de indvendige kanter. Lærredet skal holde på sandet. Det slås med håndkraft fast ved hjælp af pløkker.
18-huls-banen rummer i øvrigt 60 bunkers, de dækker sammenlagt 15.000 kvadratmeter.

Alle fairways er ’sand capped’, det vil sige opbygget på et drænende underlag af sand, i Great Northerns tilfælde 30 centimeter tykt. Banen får fem sæt teesteder, så den kan spilles fra en samlet længde på 4.562 meter og op til 6.775 meter.

Det sidste smager af Europa-tour – ligger det mon i overvejelserne?

house

Fri for firmanavne
Hele Great Northern vil være nærmest kemisk renset for firmanavne. Ikke så meget som et Carlsberg-logo på ølhanerne i baren. Ingen sponsorskilte på de lave trævægge – som også er af azobe – der adskiller udslagsbåsene på træningsbanen.
Man vil indgå samarbejdsaftaler med sponsorer, men disse vil ikke få nogen eksponering på Great Northerns område. Deres bidrag vil ende i en fælles (underforstået: firma-anonym) kasse, hvorfra Great Northern vil tage pengene og bruge dem udelukkende til juniorarbejde.

Selv det dansk designede tøj i den kommende pro-shop bliver et in house-mærke, hvor poloer, sweatre, bukser, shorts, nederdele og regntøj prydes af Great Northerns fugl.

”Ideen er, at folk skal have en ren golfoplevelse af Great Northern. Uden forstyrrende elementer. Mange mennesker bryder sig ikke om at møde reklamer i deres hverdag. Derfor søger vi at skabe en ren, uforstyrret tilstand, der skaber ro,” forklarer Jesper Schmitz.
Og tilføjer, at man overvejer at forbyde snakken i mobiltelefon ude på banen.

Man vil heller ikke se en eneste ejerbolig på banens område – akkurat som det er tilfældet på The Scandinavian, som Great Northern uvægerligt vil blive sammenlignet med.
Tilrejsende gæster vil kunne bo i de i alt 15 hotellejligheder, hver på godt 40 kvadratmeter, der ved at blive færdiggjort. 10 af hotellejlighederne er placeret langs Great Northerns fine Academy Course, de andre fem i nærheden af 9. green. Alle er med terrasse og bygget ind i aflange jordhøje, som får bevoksning på toppen.

Great Northern ser ud til mere end at opfylde betingelserne for, at alle slags golfspillere til næste år kan LEGO – lege godt.
da.greatnorthern.dk