US MASTERS – Hvor svært kan det være?

Hvad er det, der gør Alister MacKenzies ikoniske layout, Augusta National, så udfordrende? Og hvor svær er banen for almindelige golfspillere?

1379

I april sidste år kørte 89 håbefulde spillere ned ad alleen til Augusta National, alle med en drøm om at tæmme de drilske greens, spille aggressivt på par-fem hullerne og i sidste ende trække i den grønne jakke. Da ugen var slut, havde 23 af dem brugt mere end 80 slag i en af runderne, og blot seks spillere sluttede i en score under par.

Men hvorfor driver Augusta pro’erne til vanvid? Hvad er det, der gør en billedskøn bane uden ret meget rough så svær at score på? Vi har prøvet at skære ind til benet og opdelt spillernes udfordring i fire kategorier – og fået en række spillere og eksperter til at vurdere, om der er tale om hysteri, eller det i virkeligheden er banearkitektens magi.

Er det teeslagene, der driver spillerne til vanvid?

Hvis du kan slå forholdsvis lige og flyve bolden over 250 meter, så er det ikke drivet, man bekymrer sig synderligt om.

”Der er forholdsvis god plads til drivet på Augusta,” mener italieneren Francesco Molinari, og Jason Day er enig med ham: ”Hvis du slår din driver godt, så er fairways brede sammenlignet med de øvrige baner på touren,” siger australieren.

Er man derimod ikke i stand til at flyve bolden 250 meter eller kæmper med at slå lige, kan man nemt rode sig ud i problemer.

”Der er flere teesteder, som vil være en udfordring for især højrehåndede spillere med en tendens til et slice,” siger BBC’s golfkommentator Andrew Murray. ”Tag f.eks. 9. hul og 18. hul. Hvis du starter bolden for meget mod venstre, rammer du træerne, og så bliver dit drive kun på 30 meter.”

Og problemerne stopper ikke her. ”De store højdeforskelle på banen er ikke den store hindring for pro’erne, men for amatørspillere kommer de meget i spil,” mener Murray. ”Hvis du f.eks. ikke slår et langt drive på 1. hul, har du et blindt andetslag til en green, som synes flere kilometer væk. Det samme gælder 13. hul. Slicer du bolden ud i højre side på par dette par 5 hul, triller den ingen steder, og du vil stå med et langt andetslag bare for at komme i position til tredjeslaget.”

”Da de fleste af hullerne er dogleg venstre, vil det være en fordel, hvis spilleren har et draw som det naturlige slag i sit arsenal, så han på den måde kan opnå den optimale placering på fairway,” siger Søren Hansen.

Læs resten af interviewet i GOLFmagasinet som udkommer d. 21 marts.